מהי בכלל אגרת שמירה?
אגרת השמירה היא תשלום עירוני דו-חודשי שמממן שירותי ביטחון ושמירה ברחבי העיר. לא מדובר באגרה שהיא ייחודית לחריש – גביית אגרת שמירה מונהגת בערים רבות ברחבי הארץ. תעריף אגרת השמירה בחריש הוא 2.64 שקל למ”ר לשנה לנכס (הן למבני מגורים והן למבני בתי עסק). לפי חישוב זה, לדוגמה, המס לנכס בשטח של 100 מ”ר הוא 264 שקל לשנה.
לאן הולך הכסף?
הכסף שמתקבל מגביית אגרת השמירה בחריש הוא “כסף צבוע”, כלומר כסף שמשמש לייעוד שידוע מראש בלבד ולא לשום תכלית אחרת. כספי אגרת השמירה משמשים אך ורק לצורכי אבטחה ספציפיים שהוגדרו מראש:
- תגבור משמעותי של פעילות כוחות הסיור העירוני.
- איוש מוקד המצלמות 24 שעות ביממה והפיכתן של מאות מצלמות האבטחה הפרושות ברחבי העיר למערך ביטחוני משמעותי שפועל בזמן אמת, וכן הרחבת הפרישה של מערך המצלמות.
האם אמצעי האבטחה שממומנים על ידי אגרת השמירה מוכיחים את יעילותם?
חד משמעית כן. כוחות הסיור המתוגברים מטפלים באופן יומיומי באירועים שונים, ובמקרים רבים גם מסייעים לכוחות המשטרה וההצלה בסגירת שטחים, בידוד אזורי פעולה ועוד.
מוקד המצלמות המאויש הפך מייד עם הפעלתו למרכיב ביטחוני משמעותי וחשוב בחריש. המוקד מסייע רבות בהפעלה מהירה והכוונה בזמן אמת של כוחות משטרה, כיבוי, הצלה וסיור עירוני בשלל אירועים כמו שריפות, תאונות דרכים, אירועי פשיעה ועוד.
אך מעבר לכל אלה, תפיסת שירותי ביטחון – בכל העולם ולא רק בחריש – מבוססת על מניעה והרתעה, ולא רק על תגובה לאירועים. עצם קיומו של מערך המצלמות הרחב ונוכחותם של כוחות הסיור המתוגברים ברחובות העיר מסייעים רבות ביצירת הרתעה, ובוודאי מונעים חלק מהאירועים שיכולים היו להתרחש.
אנחנו משלמים אגרת שמירה, ועדיין גונבים בחריש מכוניות!
העירייה לא מתיימרת להבטיח מיגור מוחלט של תופעות פשיעה בזכות גביית אגרת שמירה, בטח לא את אלה שמבוצעות על ידי פושעים מיומנים ובטח שלא בשטח פרטי. המאבק בתופעת גניבת מכוניות, למשל – תופעה שהפכה למכת מדינה ממש – דורש יכולות מבצעיות נרחבות שיש רק למשטרה ולא לכוח סיור עירוני. לאחרונה נתפסו על ידי המשטרה מספר חוליות גנבי רכב שפעלו בחריש ובידיהן כלי רכב שנגנבו מחריש. חשוב לדעת שלמצלמות האבטחה ולכוחות הסיור העירוניים יש חלק בהצלחות האלה!
האם העירייה יכולה לבטל את אגרת השמירה?
כן, אבל אין כל כוונה כזו מאחר שלביטול אגרת השמירה יהיו השלכות מיידיות על הביטחון בחריש. אגרת השמירה מממנת שירותי ביטחון ושמירה חיוניים ונחוצים, במיוחד לעיר שממוקמת על התפר שבין מדינת ישראל לשטחי הרשות הפלסטינית.
יתרה מזו, חשוב לדעת שמשרד הפנים התנה מראש הקצאת תקציבים גדולים לעיר, ובהם גם של אמצעי אבטחה, בגביית אגרת שמירה. במילים אחרות: ביטול הגבייה של אגרת השמירה יפגע בחריש גם בהיבטים ביטחוניים וגם בהיבטים רבים נוספים.