מדברים ומגשרים: זה מספר חודשים נפגשת קבוצת תושבים המורכבת מתושבים חילונים, דתיים וחרדים, שיושבים ביחד ומקדמת שיח עירוני סובלני. המשתתפים מעידים כי המפגשים המשותפים חושפים אותם לתושבים ממגזרים שאותם הכירו רק דרך סטריאוטיפים, וכי באמצעותם מתפוגגות התפיסות המוקדמות.
המפגשים מתנהלים כחלק משיתוף פעולה של ארגון פלוגתא – מיזם חברתי המכונה “בית מדרש לבירור מחלוקות”, והקונגרס הישראלי, מיזם של אוניברסיטת בר אילן וקרן מנומדין המקדם תהליך ציבורי של בניית הסכמות בחברה הישראלית. לדברי נעם בצלאל מימון מפלוגתא, המיזם הוא בראש ובראשונה מקום לחלוק ומייצר מרחבי שיח ולימוד שמאפשרים נקודת מפגש בין צדדים שונים בחברה הישראלית, תוך בירור משותף של המחלוקות באמצעות מפגשים העוסקים בסוגיות הבוערות.
את המפגשים בחריש מובילים הרב אברהם בן אסולין ויעל עינהר, רכזת הקיבוץ העירוני של השומר הצעיר בחריש. “למפגשים הראשונים המשתתפים הגיעו עם חשש טבעי, שנבע בעיקר מחוסר היכרות עם הצד השני. רובם העידו על עצמם שאף פעם לא היו במפגש כזה”, מספרת עינהר.
“הנחנו את הסוגיות הכואבות על השולחן, והשיח האישי שהתפתח שבר את הקרח. אני מאמינה שכל אחד מאיתנו תופס עכשיו את המציאות החברתית כאן בצורה מורכבת יותר. מעבר לתרומה שיש למפגשים האלה לכל אחד מהמשתתפים, יש לזה השפעה על השיח במעגלים רחבים יותר בעיר”.
הרב בן אסולין: “המפגשים האלה הפיגו מתחים רבים בין המשתתפים. הוכחנו שאפשר לדבר על הכול, ושכשנפגשים ויושבים ביחד מגלים שרב המשותף על המפריד ושאין באמת עוינות ושנאה – כפי שלפעמים מצטייר בטעות. עצם המפגש המשותף והישיבה סביב שולחן אחד יוצרים שיח סובלני, וזו החשיבות הגדולה של המיזם”.
הקונגרס הישראלי ופלוגתא מפעילים את מועצת ההסכמות המקומית בשיתוף פעולה מלא עם עיריית חריש, ובמסגרתה פעילים חברתיים מקומיים עוברים תהליך בניית הסכמות עירוני. תהליך זה נשען על ידע אקדמי מעמיק וכלים מעשיים מעולם העסקים, ובמהלכו דנים בסוגיות שבמחלוקות בין הקבוצות השונות בעיר ובחברה הישראלית. בקרוב תצא העירייה בקמפיין קירוב לבבות בין התושבים, שיכלול גם תוכנית שנתית של פעילויות תרבות משותפות, כשהמסר המרכזי יעודד סובלנות, הסכמות וחיים משותפים.
“אנחנו שמחים שהעירייה מאמצת את המודל שלפיו פועלות מועצות ההסכמה של הקונגרס הישראלי ומנגישה אותו לכלל תושבי העיר”, אומר עו”ד ד”ר גלעד וינר, מנכ”ל הקונגרס הישראלי. “בהיכרות אמיתית ושיח ישיר יש הזדמנות ללמוד על הצרכים של האחר, להסיר סטראוטיפים ובסופו של דבר לקרב בין האוכלוסיות, על אף המורכבות”.
“בחיי היום-יום שוררת שכנות טובה בין רובם המוחלט של התושבים, יש כאן אווירה קהילתית עירונית ייחודית שחשוב לנו לשמור עליה”, מסביר ראש העיר יצחק קשת. “עם זאת, במקומות מסוימים בעיר נוצרים קונפליקטים על רקע של יחסים בין דתיים לחילונים, והם מקבלים הד לא פרופורציונלי בשיח העירוני, ובעיקר ברשתות החברתיות. נוצר כאן תהליך שבו מתפתח לעתים שיח מתלהם, שפוגע בקהילה. העירייה לא עומדת מנגד, ואנחנו פועלים כדי לקדם שיח סובלני שמקדם הסכמות ולא עימותים”.