הכירו את גני הטבע החדשים בחריש: פיילוט מיוחד במינו שהקימה העירייה במסגרת התפיסה החדשנית יוצר עבור הילדים מרחב לימוד טבעי. הבנייה משלבת היבטים אדריכליים המשרתים את המטרה, וכל המתקנים בגן מיוצרים מחומרים טבעיים.
בעזרת ניצול יעיל של טופוגרפיית המגרש (צורתו החיצונית) שעליו נבנו הגנים, תוכננה כניסה ראשית מהקומה העליונה. בקומה התחתונה הוקמה חצר מרכזית ובה אלמנטים טבעיים כמו חול, אדמה, חלוקי נחל, ריצוף אבן וגבעה ירוקה.
ערכים סביבתיים
בקומה השנייה חצר נוספת עם גבעה קטנה, עצים, מגלשה ואוהל קטן עשוי עץ. את שתי הקומות מחברת מגלשה ירוקה. החצר מאפשרת לילדים פעילויות שונות כמו כושר פיזי, טיפוס, שיווי משקל, זחילה ופעילות חושית בעזרת החומרים הטבעיים.
ביסוד תכנון הגנים עומדים ערכים סביבתיים כמו זיקה לטבע, חיבור לסביבה, קיימות ומחזור. הילדים ייהנו ממרחבי טבע נגישים למשחק בחצר ומחוויית טבע בתוך הגן שתעודד יצירתיות, דמיון וסקרנות ותסייע לחיזוק הדימוי העצמי. גג המבנה מכיל חצר נוספת במתכונת “גג ירוק”: הוא מכוסה צמחיה שאותה משקים על ידי מערכת “תשתית חכמה”.
בגן כזה השהייה מחוץ למבנה היא חלק מתוכנית הלימודים ולא רק “הפסקה”.
מפגש עם הטבע
האדריכל אריאל גושן מציין כי בעוד שבמוסדות חינוך אחרים ישנה לרוב בנייה המונעת נגישות לטבע בשל התקנת חיפויים, בגני הטבע המגמה הפוכה. “הילדים מבלים את עיקר יומם במוסד החינוכי, והמקום הזה צריך לספק להם את התנאים המירביים להתפתח. רוב הילדים היום סובלים מחוסר נגישות לטבע, וזה מייצר פחד ורתיעה מהטבע. אנחנו מנסים להפגיש אותם בחזרה עם הטבע”, הוא אומר. “בגן יש מתקנים שעשויים מחומרים טבעיים וכל מתקן משרת ערכים פדגוגיים. בצד האדריכלי, חיפינו את כל הגן באבן “טרקוטה” שמייצרת תחושה של חמימות וביתיות”.
במתחם גני הטבע עתיד להיבנות גם בית ספר שיפעל באותה התפיסה, והפיילוט יאפשר בחינת הקמה של גני טבע נוספים בעתיד.