גינון אקולוגי: בעיריית חריש לא מרססים עשבייה

עיריית חריש מובילה מדיניות של גינון אקולוגי, ונמנעת לחלוטין מריסוס הצמחייה. חומרי ההדברה מזיקים לאדם, לחי ולסביבה ובמקום להשתמש בהם גנני העירייה מנכשים בעצמם עשבייה לא רצויה ושומרים על האיזון האקולוגי בחריש

עיריית חריש מובילה מדיניות של גינון אקולוגי. הדבר נעשה באמצעות הימנעות מוחלטת מריסוס הצומח, לרבות עשבייה לא רצויה, וכן באמצעות זריעה, שתילה ושימור של צמחייה ארץ ישראלית טבעית המושכת אליה פרפרים, ציפורים, דבורים ומאביקים נוספים. מדיניות של צמחייה בת-קיימה הולכת ותופסת תאוצה בכל הערים המתקדמות בעולם. בישראל המיזם הייחודי קיים רק במספר רשויות, שחריש היא אחת מהן.

ארז צוריאל, מנהל מחלקת גנים ונוף בעירייה, אחראי על הגינון האקולוגי בחריש: “חריש קיבלה על עצמה כבר לפני 4 שנים מדיניות של גינון מקיים ושל אחזקה ירוקה של כל הגינון בעיר. זה אומר שימור וטיפוח שטחי בר וטבע בתוך העיר בצמחיה טבעית, והימנעות מכל סוג של ריסוס נגד עשבייה. חשוב להבין שהרבה מאוד ממה שאנחנו קוראים לו ‘עשבייה’ בפארקים, בשטחי טבע ובשטחי הגינון הוא בעצם צמחיית בר”.

חומרי ריסוס שבהם נעשה שימוש נגד עשבייה הם חומרי הדברה רעילים. הם מזיקים גם לאדם, גם לבעלי החיים וגם לסביבה, מאחר שהם גורמים להמלחה של הקרקע ולזיהום מי תהום, מסביר צוריאל. בעיריית חריש לא מרססים כלל, ולכן גנני העירייה מטפלים בעשבייה, בצמחים קוצניים ובכל צמח לא רצוי באמצעות עישוב סלקטיבי (ניכוש).

גזר קיפח ובן חצב יקינתוני

ברחבי חריש, כולל בפארקים, ישנם שטחים ללא השקיה שבהם מפזרים גנני העירייה מדי שנה זרעים של צמחיית בר. הזרעים צומחים במהלך החורף והאביב, והצמחים מעניקים פריחות בשלל צבעים. בין הצמחים אפשר למנות כלנית, רקפת, תורמוס, מספר מינים של ציפורנית, קחוון, חרצית, חוטמית זיפנית, גזר קיפח, עירית גדולה, בן חצב יקינתוני וחצבים.

בנוסף שותלת העירייה מבחר צמחי תבלין רב-עונתיים, ביניהם: נענע, זעתר, טימין, גרניום לימוני, וכמה מינים של מרווה ולוונדר. וכך, בנוסף לגינון העירוני האינטנסיבי של מדשאות וצמחייה גננית מובהקת, יש בחריש גם גינון טבעי של צמחי בר וצמחי תבלין שתורם למאזן האקולוגי של חריש. תהליך הגינון האקולוגי נעשה בליווי של דבי לרר, יועצת לגינון אקולוגי ותושבת חריש.

ארז צוריאל ממליץ גם לתושבים לנסות להימנע מריסוס גם בחצרות הפרטיות של בתי הקרקע ובבנייני המגורים: “יש בנמצא חלופות אקולוגיות וטבעיות. כל אחד יכול להשתמש בהן ולהימנע מריסוס שגורם לנזקים”.

גינון אקולוגי
גינון אקולוגי