כך נתווך לילדים את האירועים הביטחוניים

בימים האחרונים אנו עדים לאירועים קשים ולשורת פיגועים. השירות הפסיכולוגי-חינוכי של עיריית חריש מסביר כיצד נכון לשוחח עם הילדים בעקבות חשיפה לאירועים מעוררי פחד

בימים האחרונים אנו עדים לאירועים קשים ולשורת פיגועים. הילדים ובני הנוער ברחבי הארץ נחשפים למידע אודות הפיגועים דרך אמצעי התקשורת והרשתות ולעיתים מתוך האזנה לשיחות בבית. אירוע כגון זה, נוסף על התחושות הקשות המלוות אותו, עלול לערער את תחושת המוגנות ולעורר פחדים וחששות.

תגובת ההורים והמשפחה הינה הדבר המשמעותי ביותר כעת על מנת להבנות חוסן לילדים ולאפשר להם להתמודד עם החשיפה לאירועים הקשים.

כל אחד עשוי לחוות את האירוע באופן שונה בהתאם לחוויותיו האישיות וקרבתו הפיזית/רגשית לאירועים מסוג זה.

איך נשוחח עם ילדינו בעקבות חשיפתם לאירועים מעוררי פחד?

• תיווך המידע באופן רגיש, מותאם וענייני – נאפשר לילדים לשתף במה שהם יודעים על האירוע, חושבים או מרגישים בעקבותיו. נביע הבנה לחששות ולפחדים וניתן להם מקום. נסייע לילדים להבין את האירוע במילים פשוטות, באופן שמותאם לגילם. נימנע ממידע מיותר שעלול להצית את הדמיון ולעורר פחדים נוספים. נדגיש שהאירוע הסתיים. ככל שהילדים צעירים יותר כך נשאף לקצר את השיחה ונשתדל להתנסח במשפטים קצרים וברורים.
  • תיאור העובדות – בבהירות ובאופן מאוזן. נענה לשאלותיהם באופן מותאם ונסייע להם להבין את המציאות המורכבת. נאפשר להם לשתף בקשיים ונדבר באופן שמעביר מסר של ביטחון וזמינות.
    ננסה להשיב תחושת שליטה במצב בדגש על היום שאחרי – כוחות הביטחון שעובדים כדי לשמור על האזרחים, הרופאים שמטפלים בפצועים והקהילות שתומכות במסירות בפצועים ובמשפחות.
  • המעטת חשיפה לתקשורת

פחד וחרדה הם התגובות השכיחות ביותר לאירועים מסוג זה. אלו הן תגובות טבעיות למצב

אם ילדכם מביע חרדה, מה אפשר לעשות?

• לכידות משפחתית – חשוב להגביר את תחושת האחדות ע”י עשייה משותפת של בני המשפחה ושיחות משפחתיות, הכוללות העברת מידע שוטף בהתאם לגיל הילדים.
  • להביע מסרים בוני חוסן, ביטחון, תקווה ואופטימיות.
  • לשמור על שגרה – השגרה מחזקת ונותנת מסר של שליטה ורציפות.
  • לעודד אותם לשתף בשאלות, במחשבות וברגשות, כך שיחושו ביטחון לפנות אלינו שוב ולשתף בקושי.
  • להפקיד בידיהם תפקידים שמתאימים ליכולותיהם. פעילות ומילוי תפקיד אחראי מחזקים וממתנים עיסוק יתר בפחדים.
  • לשדר אמון ביכולת ההתמודדות שלהם.
  • להיות ערניים למצבם, ובמידת הצורך להתייעץ עם גורמי המקצוע בבית הספר ובקהילה.

אנו פה בשבילכם לכל שאלה והתייעצות!

באיחולי רפואה שלמה ובשורות טובות, צוות שפ”ח חריש

ניתן תמיד להתקשר לקו החם של השפ”ח בטלפון 04-6186088