כך תאפשרו לילדים לחוש ביטחון בימים אלה

השירות הפסיכולוגי-חינוכי של העירייה מגיש להורים מידע שיסייע להעביר לילדים מסרים מרגיעים ומאוזנים בשעת חירום

הורים יקרים,

אנו עדים להסלמה במצב הביטחוני באזורים שונים בארץ. אירועים אלה הכרוכים באי ודאות משפיעים על המצב הרגשי של מבוגרים ושל ילדים במיוחד ועלולים להגביר חששות ופחדים מפני העתיד לקרות.

באירועים כגון אלה עיני הילדים והמתבגרים נשואות אל המבוגרים ודרכם הם מושפעים במתן פרשנות למציאות. זהו זמן יקר וחשוב להעברת מסרים מרגיעים ומאוזנים, ולמתן מידע ענייני המותאם לגיל הילדים ולרמת התפתחותם.

התפקיד ההורי הוא לאפשר לילדים לחוש ביטחון, לדבר איתם על הכול ברגעים האלה.

חוויית הדאגה מתקיימת בעוצמות שונות באזורים שונים. אנו ממליצים לשוחח עם הילדים בהתאם לחשיפה ולגילם.

כיצד לשוחח?

1. התבטאו בפשטות ובבהירות: תווכו את המידע באופן פשוט ומותאם גיל.
  2. הקשיבו היטב ועודדו את הילדים לספר בפירוט על מה שחוו .
  3. העניקו תוקף לתחושות פיזיות ורגשיות והסבירו שהן טבעיות.
  4. עודדו חזרה לשגרה ולקיחת תפקידים (גם לצעירים).
  5. הקפידו על חשיפה מבוקרת למדיה: הילדים מושפעים מחשיפה לחדשות ולשיחות, גם כשהם נראים עסוקים במשחקיהם. נגביל צפייה, במיוחד כאשר מדובר בילדים צעירים.
  6. שימו לב להתנהגויות חריגות כמו למשל פחד או קושי להירדם. פנו לעזרה במקרה הצורך.

אם יש כניסה לממ”ד –

1. ניתן להסביר שהאזעקה מלחיצה אבל שומרת עלינו. היא הסימן שלנו לשמור על עצמנו וללכת למרחב בטוח וכמה שיותר מוגן. כמו כן קולות הנפץ ששומעים באים מכיפת ברזל ששומרת עלינו.
  2. חשוב להיות בקרבה פיזית, לשמור על קשר עין, מגע יד, חיבוק, ליטוף באופן מותאם לגיל.
  3. ליזום פעילות משחקית או שיח משותף.
  4. תרגילי הרגעה ונשימה.
  5. בעת היציאה מהמרחב המוגן להסביר שהסתיים האירוע כרגע.

מצ”ב מספר עצות לביצוע מיידי לילדים שנכנסו ללחץ:

קודם כל הגוף שלכם עובד נכון. הוא מנסה לעזור לכם לברוח ממשהו מסוכן. העניין הוא שהגוף קצת מגזים. כי אתם כרגע בממ”ד. ואין סכנה.

אז עכשיו בואו נלמד איך לטפל בפחד שנשאר.

1. קודם כל שימו לב לגוף. קחו כמה אוויר שאתם רוצים ותוציאו אותו לאט לאט. הכי לאט שאתם יכולים. תחזרו על זה כמה פעמים. גם חיבוק פרפר עם טפיחות של יד אחת על כתף נגדית ולהפך.
  2. עכשיו תסתכלו סביב ותגידו לעצמכם: קוראים לי כך וכך, אני בממ”ד במקום בטוח. ההורים שלי והאחים שלי איתי. אני במקום בטוח, הכול בסדר.
  3. תנו חיבוק עמוק למי שלידכם. חיבוק מרגיע את הגוף ואת המוח. תציעו עזרה. מי שעוזר לאחרים מרגיש גדול וחזק וקל לו יותר לנצח את הפחד.
  4. תעסיקו את השכל. בפעילות קצרה ולא קשה. ספרו לעצמכם סיפור או שירו לעצמכם שיר קצר על מה קרה קודם, מה קורה עכשיו ומה יקרה עוד מעט.

קו החירום של השירות הפסיכולוגי-חינוכי (השפ”ח) של העירייה זמין 24 שעות ביממה להורים, תלמידים ולצוותי החינוך למענה והתייעצות. טל’: 04-6186088